FC Ekeren wint de ándere stadsderby

FC Ekeren wint thuis met 2 - 0 van KSK Donk

FC Ekeren wint de ándere stadsderby (die niet uitdraaide op rellen)

Wist u dat er gelijktijdig met Beerschot - Antwerp nog een andere stadsderby plaatsvond? FC Ekeren speelde op de laatste speeldag tegen KSK Donk. Uw krant ging ter plaatse om de sfeer van deze ándere derby te proeven. En het draaide daar gelukkig niet uit op rellen...

 

Het district Ekeren heeft twee voetbalclubs die allebei in derde provinciale spelen: FC Ekeren en KSK Donk. Donk is een van de vier Ekerse wijken en heeft dus een eigen voetbalclub. De twee Ekerse clubs speelden tegen elkaar op deze laatste speeldag van dit seizoen.

“Ik verwacht een opgaand duel”, zegt FC Ekeren-supporter Tim Rademakers. “Deze derby is altijd gespannen, zelfs bij de jeugd kun je dat voelen.” “Ja, maar niet zo extreem hé”, lacht Tom De Somviele, ook FC Ekeren supporter. “Hier blijft de wc-pot altijd wel staan.”

“Hopelijk winnen we”, zegt Erik Bruys, die zich bij Rademakers en De Somviele voegt. “Voor ons is het een belangrijke wedstrijd, omdat we kans maken om naar tweede provinciale te promoveren.” “Het is hier de derby der Oude Landen, hé”, lacht Rademakers.

Ook secretaris Peter Franken hoopt natuurlijk op winst: “Ik hoop dat we winnen. Het is nu de tweede keer dat we tegen elkaar spelen, omdat Donk een hele tijd in vierde provinciale speelde. De sfeer is altijd wel gemoedelijk en gezellig.”

Gemoedelijke sfeer

Ook aan de kant van KSK Donk zijn de supporters enthousiast over de derby. “Ja, een derby, da’s plezant, hé”, zegt supporter Yvo Vissers. Ook zijn vrouw Sonia is optimistisch: “We hopen natuurlijk dat we winnen. De vorige wedstrijd hebben we niet kunnen bekijken, omdat we moesten tappen. Maar zelfs als we verliezen, blijft de sfeer wel goed.”

“Het is de laatste wedstrijd van het seizoen, dus we hebben allebei niet veel meer te verliezen of te winnen”, zegt Tom Dalle, trainer van KSK Donk. “Behalve natuurlijk de districtstitel. Nadat we de vorige wedstrijd gewonnen hadden, hebben we in de kantine gezongen dat we de beste ploeg van Ekeren waren. Dus het bestuur wil dat we zeker niet verliezen”, lacht hij.

De sfeer tijdens de wedstrijd is gemoedelijk. De spelers en het honderdtal supporters aan de kant moedigen elkaar aan. De grens tussen de supporters van beide ploegen is niet zo duidelijk. Maar ja, het kunnen dan ook buren van elkaar zijn.

In de eerste helft weet Volant te scoren voor FC Ekeren, wat zorgt dat zij met 1 - 0 voorsprong de rust ingaan. “Tot nu toe vind ik de wedstrijd gelijkopgaand”, zegt KSK Donk-supporter Petro Van den Heuvel. “Donk had meer kansen, maar Ekeren heeft ze beter benut. Vroeger ben ik hier begonnen en nu kom ik hier met mijn zoontje voor het eerst. Dit is echt nostalgie.”

Johan Van Nederkassel is speciaal voor de derby naar Ekeren gekomen. “Ik supporter voor geen van beiden”, zegt hij. “Ik kom kijken omdat derby’s mij aanspreken. De wedstrijd mag nog wel wat heviger van mij.” Op de vraag wie hij denkt dat er gaat winnen, antwoordt hij lachend: “Ik gok op gelijkspel, mag dat ook?”

“Goede match tot nu toe”, zegt Tim Rademakers. “We staan voor, hé.”

Verdiend gewonnen

In de tweede helft worden de supporters steeds enthousiaster. Wanneer Dingemans van FC Ekeren het tweede doelpunt maakt, klinkt er een luid applaus over het voetbalveld. En wanneer ze bijna een derde doelpunt maken, is het enthousiasme van de supporters voelbaar. FC Ekeren wint de wedstrijd uiteindelijk met 2 - 0.

“Ja, de wedstrijd was redelijk, hé. Ze hebben wel verdiend gewonnen, vind ik. Ik ben blij dat ze gewonnen hebben”, zegt Erik Bruys.

We komen KSK Donk-supporter Sonia en haar echtgenoot Yvo Vissers ook nog tegen. Vissers: “Tja, de beste hebben gewonnen. Het is jammer, maar de sfeer was goed.”

En die sfeer wás ook goed. Geen vechtpartijen, geen politie en geen vuurwerk. Een gemoedelijke derby, die toch spannend was.

Maar wie nu de beste van Ekeren is? FC Ekeren-supporters weten het wel en roepen “Ekeren is van ons” over het terrein. Maar omdat FC Ekeren en KSK Donk nu allebei een derby gewonnen hebben, is er toch geen duidelijke districtswinnaar. Dat zal moeten wachten tot volgend seizoen. Als FC Ekeren niet promoveert, tenminste...

 

Bron : Gazet van Antwerpen 29/04/2018

Anne Jansen