UPDATE CORONAVIRUS COVID-19 - VOETBAL VLAANDEREN

 

CORONAPROTOCOL VOOR COMPETITIES GEORGANISEERD DOOR VOETBAL VLAANDEREN

Een speler / speelster, trainer, bestuurder, scheidsrechter,… wordt helaas getroffen door COVID-19 of moet in quarantaine verblijven. Wat zijn de gevolgen voor de competitie en welke stappen dient een club of individu te ondernemen? Voetbal Vlaanderen stelde een protocol op voor het seizoen 2020-2021 dat geldt voor alle competities georganiseerd door Voetbal Vlaanderen.

 

CORONAPROTOCOL VOETBAL VLAANDEREN

 

Onderstaand protocol geldt voor alle competities georganiseerd door Voetbal Vlaanderen voor het seizoen 2020 – 2021. Een kort overzicht: 

·         Contact met de huisarts / contact tracing wijst uit welke personen (spelers/speelsters/staff…) een test dienen af te nemen en/of in quarantaine moeten worden geplaatst. Deze testen worden volledig terugbetaald door het RIZIV.

·         Besmette spelers / speelsters opstellen is strikt verboden. Zij worden beschouwd als niet gekwalificeerd om deel te nemen aan de wedstrijd.

 

·         Veldvoetbal: bij 5 of meer spelers die niet mogen/kunnen deelnemen omwille van besmetting of quarantaine op de dag van de wedstrijd, kan de wedstrijd op vraag van de club worden uitgesteld. Dit uitstel geldt eveneens voor besmetting/quarantaine van de eerste keeper en tegelijkertijd de reservekeeper. Uitstel dient aangevraagd te worden per wedstrijd. Verwittig zo snel mogelijk uw verantwoordelijk competitiesecretariaat. (zie contact onderaan).
Bij futsal en minivoetbal geldt de identieke regel vanaf 3 spelers of meer.

 

·         Tot 48u voor de aanvang van de wedstrijd kan u om uitstel verzoeken bij het verantwoordelijk competitiesecretariaat. Dit vereist de nodige documenten als bewijs (doktersbriefjes, testresultaten, communicatie contact tracing,…). Na ontvangst van deze documenten wordt de wedstrijd uitgesteld. Wij garanderen uw privacy.

·         Bij latere vaststellingen (korter dan 48u voor de aanvang van de wedstijd) dien je het verantwoordelijk competitiesecretariaat te verwittigen. Daarnaast dien je de GC van de tegenstander telefonisch en per mail te contacteren dat de wedstrijd niet kan doorgaan. Binnen de 24u dient u de vereiste documenten als bewijs aan te leveren aan het verantwoordelijk competitiesecretariaat. Indien deze bewijzen niet worden bezorgd zal het dossier door het bevoegde comité worden behandeld.

 

·         Een scheidsrechter die positief test of in quarantaine moet verwittigt z.s.m. het verantwoordelijk competitiesecretariaat en het betrokken bureau arbitrage.

·         We rekenen op ieders verantwoordelijkheid. Kom niet naar een training of wedstrijd wanneer dit onverantwoord is voor de gezondheidssituatie van anderen. Ook bij (lichte) symptomen blijf je thuis.

 

LEIDRAAD SPORT EN CORONA (CODE GEEL)

 

Het coronaprotocol van Voetbal Vlaanderen is gebaseerd op de leidraad “sport en corona” (code geel) van Sport Vlaanderen. Op dit moment geldt voor de sportactiviteiten in heel Vlaanderen kleurcode geel (lage besmettingsgraad).

 

KLEURCODES VOOR DE SPORTSECTOR

 

De sportsector en Vlaams minister van Sport Ben Weyts hebben samen invulling gegeven aan een leidraad “kleurcodes voor de sportsector”. Dit betekent dat er plannen klaarliggen voor sportbeoefening vandaag, maar ook voor in de toekomst, rekening houdend met elke gezondheidssituatie. Zo kan sportbeoefening de kleurcode groen, geel, oranje of rood krijgen.

Het uitgangspunt is éénvormigheid voor de sportsector en het zoveel mogelijk vrijwaren van de sportbeoefening. Zeker tot U12, want de kleurcodes maken een onderscheid tussen kinderen tot en met 12 jaar (U12) en de +12-jarigen. “Zo kunnen we telkens iets meer ruimte geven aan de jongste sporters. We vinden het belangrijk dat vooral de jongsten zoveel mogelijk kunnen blijven sporten”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts.

 

________________________________________________________

 

UPDATE CORONAVIRUS COVID-19 - VOETBAL VLAANDEREN

 

De competitiestart 2020-2021 voor alle Voetbal Vlaanderen competities ligt vast! Vanaf vrijdag 14 augustus mogen alle Voetbal Vlaanderen clubs, indoor en outdoor, terug vriendschappelijke wedstrijden spelen om de voorbereiding op de competitie mogelijk te maken.

 

DONDERDAG 20 AUGUSTUS

De Nationale Veiligheidsraad kwam op 20 augustus voor het eerst terug samen sinds eind juli. De gezondheidssituatie laat volledige normaliteit zeker nog niet toe, maar er is wel een stabiliserende trend en dat was voldoende voor een bijkomende versoepeling voor de sport. Een belangrijk lichtpunt nadat op de vorige Veiligheidsraad geleidelijke versoepelingen werden teruggedraaid of stopgezet.

 

De Veiligheidsraad besliste dat vanaf 1 september, en mits het dragen van een mondmasker, een verdubbeling van het publiek mogelijk wordt: 200 personen indoor en 400 personen outdoor. Het kunnen er ook meer zijn als de burgemeester en de minister groen licht geven, want clubs met een voetbalstadion van grotere capaciteit kunnen eventueel vanaf 1 september een aanvraag doen voor meer publiek toe te laten. Uiteraard moeten de geldende veiligheidsprotocollen nog steeds worden nageleefd, want het virus is nog steeds in ons midden en verdere inspanningen zijn nodig om een terugkeer naar volledige normaliteit mogelijk te kunnen maken.

 

Onder deze omstandigheden, en met de bijkomende beslissing door de Veiligheidsraad van vandaag, kan onze geplande competitie 2020-2021 plaatsvinden.

 

Over vier weken staat er een nieuwe Veiligheidsraad gepland.

 

 ___________________________________________________

DINSDAG 18 AUGUSTUS

In tegenstelling tot eerdere beslissing en communicatie, heeft de gouverneur van Antwerpen vanaf 18-08-2020 haar beslissing herzien met betrekking tot kleedkamer- en douchegebruik:

vanaf heden volgt de provincie Antwerpen de regels en protocollen die gelden voor heel Vlaanderen. Dit betekent dat kleedkamers en douches vanaf vandaag terug gebruikt mogen worden in Antwerpen, mits het in acht nemen van de regels volgens het protocol voor sportaanbieders (29-07-2020).

 

Voetbal Vlaanderen rekent dan ook op een goede en veilige organisatie van het kleedkamer- en douchegebruik volgens de geldende richtlijnen.